Plněné koláčky

Doba přípravy:
cca 90min
 
Ingredience:

1/2 kg hladké mouky, trocha soli, 3 žloutky, 1/4 l mléka, 15 lžiček cukru, 4 dkg droždí, olej ( rozpustit trochu másla nebo hery a dolít olejem - cca 2dcl ), vejce na potření
náplň - co kdo rád ( mák,tvaroh,povidla ) a na posýpku polohrubá ( hrubá ) mouka - jak je kdo zvyklý, máslo nebo Hera, cukr krupice

 
Postup:

Uděláme kvásek (ohřát mléko, cukr - přidat droždí), v míse máme mouku, žloutek, sůl, máslo s olejem - přidáme vzešlý kvásek. Zaděláme těsto a necháme v teple kynout
Po vykynutí lehce sypeme moukou a vykrajujeme lžící bochánky, které si lehce roztáhneme do malé placičky.
Dáme náplň, těsto spojíme a dáme na vymaštěný plech. Přikryjeme utěrkou a necháme chvilku vykynout.
Poté uděláme doprostřed malý důlek (malinkou naběračkou nebo malou mističkou), okraje pomažeme trochu vajíčkem a do prostřed dáme posýpku. Pečeme v předehřáté troubě cca na 160°C cca 10 - 12 minut (záleží,jak komu peče trouba), musíte hlídat, až koláčky mají zlatou barvu.

Pozn. převzato z toprecepty.cz