Borůvkové kostky s tvarohem

 

Ingredience:

těsto: 6 vajec, 200g moučkového cukru, 6 lžic vody, 1 lžíce oleje, 30g kakaa, 170g polohrubé mouky borůvkové pěna: 20g práškové želatiny, 150ml vody, 300g borůvkový džem, 500g jemný krémový tvaroh, 100g moučkový cukr, 200ml smetana na šlehání , 1 vanilkový cukr 20g šlehačková vrstva: 300 - 400ml Creme Patisserie od Rajo, 1 vanilkový cukr 20g džem na potření korpusu čerstvé borůvky lístečky z mléčného marcipánu nebo z jedlého papíru - nemusí být plech na pečení 40x29cm vysoký 4cm 

 

Postup:

Vyšleháme si bílky. V druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem, do kterých po lžících přidávám vodu a olej, pak do nich zamícháme mouku a kakao a nakonec přidám vyšlehanou bílky a ručně jemným obracením opatrně smícháme. Upeču na vymaštěném a hrubou moukou vysypaném plechu a nechám vychladnout. Namažu tenulinkú vrstvu řídkého džemu (můžete vynechat) a nalijeme borůvkovou pěnu. Dám do lednice dobře ztuhnout, a pak opatrně natřeme vyšlehanou šlehačku. Borůvková pěna: Dám nabobtnat želatinu do 150ml vody alespoň na 30 min. Potom vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem a odložím ji do chladničky. Smícháme tvaroh, džem a cukr. Želatinu zahřejeme tak, aby byla tekutá (nevariť!) a zašleháme ji do tvarohové směsi. Ochutnáme a když třeba tak ještě dosladíme.Nakonec zašleháme šlehačku z chladničky a nalijeme na korpus namazaný džemem.Piškotový korpus si můžete upéct i jiný (svůj ověřený), ale nesmí být příliš vysoký, aby zůstalo dost místa i na borůvkovou pěnu. Džem je nejlepší domácí, ale i kvalitní koupený s min. 50% ovoce je dobrý. Créme Patisserie je slazená rostlinná šlehačka, která při šlehání ztrojnásobí svůj objem a výborně drží tvar. Pokud použijete klasickou smetanu na šlehání, dejte jí určitě více a doporučuji dát i ztužovač. Někdy dělám bez šlehačkové vrstvy, zákusek nakrájíme na kostky nebo řezy a pak těsně před servírováním na každý nastříkat šlehačku a naaranžujeme čerstvé borůvky. 

převzato z toprecepty.cz