Česnekáčci

Ingredience:

500 g hlad.mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 50 ml oleje, 1 kostka droždí (nebo 3 lžičky sušeného), 300-350 ml mléka, 125 g hery (másla), 1 palička česneku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mleté papriky, postrouhaný sýr, 1 vejce, tuk na vymazání plechu a mouka na vál.

Postup:

Z trochy vlaž.mléka+cukru+droždí necháme vzejít kvásek. Do pekárny nalijeme mléko, přidáme olej, kvásek, mouku a sůl. Zapneme program těsto a necháme vypracovat+vykynout těsto. Lze zadělávat i ručně bez pomoci pekárny. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a na pomoučeném válu vyválíme 3 placky, které pomažeme nádivkou. Nádivka- povolenou heru vymícháme se solí, paprikou a utřeným česnekem. Pomazaný plát vždy svineme do rolády-závinu a ostrým nožem pokrájíme na plátky. Ty přendáme na vymazaný plech, lehce je ještě můžeme dlaní rozmáčknout /není nutné/. Necháme je ještě chvíli kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova. Nejlépe chutnají čerstvé k pivu či vínu.