Jahodové vanilkové řezy

 

Ingredience

Těsto:

Bílek 3 ks ; Cukr krupice 3 lžíce ; Polohrubá mouka 3 lžíce ;

Náplň:

Jahody 0.5 kg ; Moučkový cukr 3 lžíce ; Jahodová šťáva 2 dl nebo voda; Želé dortové 2 ks červené od Oetkera;

Krém:

Mléko 0.5 l ; Žloutek 3 ks ; Vejce 2 ks ; Vanilkový cukr 1 ks ; Cukr krupice 2 lžíce ; Polohrubá mouka 3 lžíce ; Máslo 125 g ; Vaječný koňak ; Šlehačka 2 ks ; Ztužovač šlehačky 2 ks ;

Postup:

Z bílků vyšleháme sníh a přidáváme cukr, vyšleháme a přidáme mouku, promícháme metličkou. Dáme na namazaný a vysypaný plech, pečeme cca 10 minut na 180 st. Jahody rozmačkáme s cukrem, tak aby jsme měli kousky ne kaši, přidáme dortové želé, které jsme rozmíchali s 2 dl vody nebo šťávy. Dáme vařit, mícháme, necháme projít varem 1 minutu a necháme chvíli vychladit za občasného promíchání. Ještě vlažné, ale trochu tuhnoucí vylijeme na vychladlý piškot. Necháme zatuhnout a mezitím si uvaříme krém. Žloutky, vejce, cukry a mouku /2-3 plné lžíce/ rozmícháme v mléku a dáme vařit, stále mícháme do zhoustnutí. Do hustého a horkého krému přidáme na plátky máslo a vymícháme, přidáme vaječňák nebo trochu rumu a vyšleháme. Vychladlý natřeme na jahodovou náplň a dáme do lednice. Nahoru pak ozdobíme ušlehanou šlehačkou a jahodama. Pekla jsem na menším plechu 30x25cm, na velký plech musíte dát dvojitou dávku. Jsou dobré a jednoduché.

převzato z recepty.cz