Tmavý třešňový koláč

 

Suroviny:

...na těsto...
300g hladké mouky
150g změklého másla
80g cukru krupice
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce mléka
1 vejce
...na krém...
1 vanilkový pudink v prášku
300ml mléka
3 lžíce cukru krupice
250g tvarohu
...na třešňovou hmotu...
1 sklenice kompotovaných třešní
2 lžíce solamylu
250ml šťávy z třešní
1 lžíce cukru
...na drobenku...
100g hladké mouky
100g změklého másla
100g cukru krupice
1 lžíce kakaa

Postup:

Do misky si dáme mouku a máslo které zpracujeme. Přidáme cukr, kakao a promícháme. Přimícháme vejce s mlékem a promícháme. Vyklopíme na pracovní desku a zpracujeme v celistvé těsto. Zabalíme do folie a dáme do lednice, dokud nebudeme mít hotovou náplň.
Uvaříme si pudink z mléka a vanil. prášku smíchaného s cukrem a dáme na chvilku vystydnout.
Třešně dáme scedit, šťávu ponecháme- pokud jí není 250 ml, dolejeme vodou. Dáme vařit. Solamyl si smícháme v misce s cukrem, přidáme trošku ohřáté třešňové šťávy, rozmícháme a přilejeme ke zbytku. Za stálého míchání necháme chvilku provařit a pak zamícháme do hmoty třešně.
Do zchladlého pudinku přišleháme tvaroh.
Těsto vyndáme z lednice. Dortovou formu vymažeme troškou oleje a těsto do ní vyválíme a uděláme 3 cm okraj.
Pudinkový krém dáme do zdobícího sáčku a dáme na těsto s mezerama po celém obvodu. Do mezer dáme připravené třešně.
Z mouky, másla, cukru, kakaa uděláme drobenku a dáme navrch koláče.
Koláč dáme do vyhřáté trouby na 180st péct zhruba 50 min.

převzato z toprecepty.cz