Obrácený švestkový koláč s krémem

 

Ingredience:

1 kg vypeckovaných švestek
cukr krystal,
vanilkový cukr
máslo

TĚSTO:
5 vajec
25 dkg cukru krupice
25 dkg polohrubé mouky
7 a 1/2 lžíce oleje
7 a 1/2 lžíce teplé vody
1/2 prášku do pečiva

KRÉM:
1 litr mléka
3 vanilkové pudinky
1/2 kostky másla
1 vanilkový cukr
trochu rumu
cukr podle chuti

Postup:

Plech vyložíme pečícím papírem, hodně pomažeme máslem a vysypeme cukrem.
Švestky rozpůlíme, nakrájíme na měsíčky a hustě poklademe na pocukrovaný papír, podle kyselosti švestek ještě posypeme cukrem.

Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak přikapáváme olej a teplou vodu.Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Těsto rozetřeme na švestky a dáme do předehřáté trouby.
Pečeme na 180°c asi 30 min.
Po upečení necháme chvíli vychladnout a obrátíme na druhý plech, aby byly švestky nahoře a opatrně sundáme pečící papír. Můžeme ještě posypat vanilkou.

Z mléka, pudinkových prášků, vanilky a rumu uvaříme hustý pudink a do horkého zašleháme máslo.
Necháme trochu vychladnout a rozetřeme na koláč.

převzato z toprecepty.cz