Francouzské medové řezy

Ingredience:

*** Na medové pláty: 30 dk HL mouky, 10 dk prášku. cukru, 1 PL medu, 7,5 dk másla (Palmarínu), špetka soli, 2 celá vejce, 1 KL jedlé sody *** Na makový piškot: 150 g krystal. cukru, 120 g PH mouky, 5 vajíček, 3 PL vody, 0,5 dl oleje, špetka soli, 1 KL prášku do pečiva, 95 g prášku máku *** Na krém: 80 g krystal. cukru, 2 balíčky vanilkového pudinku, 7 dl mléka, (případně 2 žloutky - krém je s nimi fajnovejší), 35 dk másla (nebo Hélia), 70 g prášku. cukru Na vrch: asi 10 dk ořechů, čok. poleva (čok. na vaření + cera)

Postup:

*** Medové pláty: suroviny smícháme (vajíčka vytřepat vidličkou a až potom přidat mezi ostatní suroviny). Těsto můžeme dát na půl hodinku do chladu nebo také hned rozdělit na dvě stejné části, vyválet a upéct na obráceném plechu vyloženém pečícím papírem (rozměr plechu cca 20x30 cm - stejný jako plech, ve kterém upečeme piškoty). Plát před vložením do trouby propícháme vidličkou.Pečeme při 180 C asi 8 minut, třeba sledovat. Barva plátu má být světlehnědá. Upečené těsto je křehké, opatrně ho po upečení přeložte.

*** Makový piškot: Celé vajíčka v mixéru umícháme do pěny s cukrem, postupně přidáváme vodu a na závěr olej a mouku se solí a práškem do pečiva. Vařečkou přimícháme celý, nemletý mák. Vylijeme na plech vyložený papírem na pečení (20x30 cm) a pečeme při teplotě 180 C asi 20 minut. Když vychladne, stáhněte z ní vrchní "kůži".

*** Krém: Uvaříme pudink z mléka, pudink. prášků a 80 g krystal. cukru (případně do mléka rozmícháme 2 žloutky, ale můžeme vynechat). Necháme vychladnout. pak z pudinku dáme dolů kůži a ponorným mixérem prošleháme, krém bude jemnější. V mixéru vyšleháme máslo s moučkovým cukrem, pak do něj po lžících přidáváme našlehaný pudink. Prošleháme.

*** Spojování: Nejprve si z krému odeberte 5 větších lžic krému, který dáme na vrch zákusku. Do vyššího plechu si uložíme medový plát + něj rozetřete polovinu krému + následuje maková piškot + druhá půlka krému + medový plát + těch 5 PL krému.

*** Ořechy: v sáčku je rozdrtíme paličkou na menší kousky a opečeme na sucho na pánvi. Když vychladnou, posypeme jimi vrch zákusku. Můžeme ještě polít ček. polevou.

*** Zákusek necháme do druhého dne odstát, aby medové pláty změkly.

převzato z sk mimibazaru