Punčové řezy

 

Ingredience:

3 x piškotový korpus ze 4 vajec 4 vejce 6 lžic vody 200g moučkového cukru 200g polohrubé mouky ½ prášku do pečiva (6g) 1 velkou sklenici (700ml) řidšího džemu - jahodový, malinový, rybízový, může být i meruňkový Puncovní sirup: 500ml malinový ( nebo jiný červený) sirup, 100ml voda, 100ml rum, puncovní aroma, šťáva z 1 citronu, cukr podle chuti poleva: 250g moučkového cukru, 1 lžíce vařící vody, 1 - 2 lžíce citronové šťávy, špetka červeného barviva 
 

Postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem, postupně přidávám vodu po lžících, zašleháme mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka už jen ručně! tuhý sníh z bílků. Peču na plechu vyloženém pečícím papírem asi 15 - 20 min. na 180 °. (Každá trouba pečie jinak - řiďte se svou troubou) Takto si upečete 3 piškotové korpusy. Spodní korpus namažu silnější vrstvou džemu. Střední korpus rozkrájíme na 5 - 6cm pásy. Puncovní sirup si nalijeme na hluboký plech, jeden pás cesta krátce namočím do sirupu a položím na spodní korpus.Vedle něj položím suchý nenamočený pás a vedle znovu namočený v sirupu. Takto poskládá celý střední plát. Zbylým sirupem rovnoměrně polijeme jen namočené pásy. Ty suché se napijí sirupu od těch namočených a mělo by vzniknout mramorování. Namažu zbylým džemem a dám třetí piškotový korpus. Navrch položím prázdný plech, zatížíme a necháme přes noc v chladničce. Druhý den namažu polevu. Krájet ostrým nožem. Sirup: Do vařící vody dám cukr, nechám krátce přejít varem, aby se cukr rozpustil, odstavíme a přidám sirup, rum, aroma, citronovou šťávu a nechám trochu povychladnúť. Ochutnáme a dosladíme. Každý sirup je jiný - proto neuvádím množství cukru. Poleva: prosátý cukr utřeme s vodou a citronovou šťávou. Pokud se vám zdá skládání středního plátu složité, tak ho nekrájejte a jednoduše ho celý rovnoměrně polijte puncovním sirupem. Džem je nejlepší řidší bez velkých kousků ovoce. Sirup je nejlepší malinový, ale může být i jahodový, višňový nebo lesní směs. Kupuji kvalitní sirupy, které mají co nejméně chemických přísad.Poměr vody, sirupu a rumu si můžete upravit podle chuti, tak aby bylo sirupu celkově 700ml. Pokud budou zákusek jíst i děti, můžete rum vynechat a do 700ml doplnit vodu nebo sirup. 

Převzato z toprecepty.cz