Štemberky

Ingredience:

Máslo-100g
Cukr krystal-75g
Vejce -1ks
Smetana nebo mléko-12g/ pol. lžíce
Hladká mouka-200g
Jedlá soda-Kávová lžička
Náplň:
Jogurt -200g
Višňový džem (nebo z černých třešní)-100g
Cukr krystal-10-15g/cca pol. lžíce
Cukr moučka na posypání nebo poleva

 

Postup:

Povolené máslo, cukr, vejce, soda, smetana a mouka smícháme na těsto a dáme do lednice odpočnout cca na půl hodiny.
Jogurt smícháme s džemem a osladíme.
Odležené těsto rozválíme na váleček a nakrájíme na cca 30 dílků. Pod těsto si podsypeme mouku aby se nám nelepilo. Z každého dílku vytvarujeme kuličku a pomocí malé skleničky tvoříme koláčky. (skleničku máčíme v hladké mouce aby se nelepila na těsto).
Koláčky klademe na plech s pečícím papírem a ještě jednou dotvarujeme skleničkou.
Plníme rozmíchaným jogurtem s džemem a pečeme v rozpálené troubě na 160°c asi 7-8 minut.

Vychladlé Štemberky  pocukrujeme nebo poléváme cukrářskou polevou.   

  

 

  

převzato z toprecepty.cz