Větrníky
Ingredience:
ODPALOVANÉ TĚSTO: 390ml vody, 100g oleje, 200g hlad. mouky, šp. soli, 260g vajec, VANILKOVÝ KRÉM: 300ml mléka, 70g vanil. pudinkového prášku, 70g cukru, 270ml šlehačky, KARAMELOVÁ ŠLEHAČKA: 50g cukru, 500ml šlehačky, POLEVA: fondán a karamel
Postup:
ODPALOVANÉ TĚSTO: Vodu a olej přivedeme k varu, přisypeme mouku se špetkou soli a chvíli mícháme. Necháme vychladnout a pak vmícháme vejce - postupně po jednom. Těstem naplníme cukrářský sáček nebo zdobičku a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme šneky, zlehka je pokropíme vodou a vložíme do rozpálené trouby na 220°C, až vyběhnou do výšky a získají zlatavou barvu. Pak troubu na chvilku otevřeme a větrníky dopečeme asi 10 min. při 190°C. Vychladlé prokrojíme a naplníme krémem a šlehačkou a horní části namáčíme ve fondánu obarveném trochou karamelu. (Já jsem použila místo fondánu citronovou polevu s karamelem a větrníky jsem potírala silikonovou mašlovačkou.)
VANILKOVÝ KRÉM: Z mléka, pudink. prášku a cukru uvaříme hustý pudink, necháme ho vychladit a pak do něj postupně vmícháme ušlehanou smetanu.
KARAMELOVÁ ŠLEHAČKA: Cukr roztavíme za stálého míchání v hladký karamel, rozředíme ho polovinou smetany a necháme vychladnout. Pak ho vyšleháme s druhou polovinou smetany v hustou šlehačku.