Poctivá svíčková *****

Ingredience:

SVÍČKOVÁ: 1kg masa (hovězí nebo zvěřina), mrkev asi 3/4 kg v neoškrábaném stavu, petržel asi 40Dg a celer asi 1/2kilový, 1 cibule, 15Dg špeku, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, 1 kysaná smetana, dále sůl, cukr, ocet, polohrubá mouka, máslo na pomazání masa.

Postup:

Recept na 3litry omáčky 

1.DEN VEČER: 
1/2kg oškrábané mrkve, 1/4kg oškrábané petržele, 1/4 kg celeru - nakrájíme na kostičky, 1 nakrájená cibule, 10Dg špeku, ze kterého jsme seřízli kůži a nakrájíme ho na malé kostičky
- tohle všechno mícháme v hrnci cca. 30minut, dokud to "nezhadrovatí". Špek to omastí, takže nic jiného nepřidáváme, nepřipálí se to.
- odložíme a necháme do rána
- 1kg masa (hovězí nebo zvěřina, tenhle recept je focený s daňkem) potřeme roztajeným máslem a uložíme do lednice

2.DEN RÁNO:
- Zapneme sporák a znovu trochu opečeme zeleninu, protože to máme všechno ztuhlé.
- Zeleninu odsypeme stranou do mísy a do hrnce dáme maso, které opečeme ze všech stran.
- K opečenému masu nasypeme zpět zeleninu a přidáme koření:
8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, sůl
- Zalijeme horkou vodou, aby bylo maso zakryté, mě to vychází kousek pod okraj hrnce a zaklopíme poklicí. Na mírném plameni vaříme cca. 2 hodiny, podle kvality masa.
- Vyndáme maso a rozkrájíme na plátky. Odložíme stranou.
- Vyndáme všechno koření, kuličky počítáme, aby byly opravdu všechny. 
- Nic se nestane, když ještě dolijeme trochu horké vody a necháme chvíli ještě povařit, pokud chceme víc omáčky a vyndáním masa samozřejmě ubylo :-)
- Připravíme si mixér (nástavec s noži) a omáčku důkladně rozmixujeme dokud není hladká.
- Připravíme si do misky 1 kysanou smetanu a rozmícháme ji se 4 lžícemi polohrubé mouky. Dáme to do omáčky a opět důkladně rozmixujeme.
- Do omáčky přidáme také 1 lžíci octa.
- Do pekáčku si dáme 8 kostek cukru nebo 8 hodně plných lžiček cukru krupice a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, jakmile je cukr měkký, má krásně zlatavou barvu, už ho déle na sporáku nenecháváme a hned ho nalijeme do omáčky, karamel je hodně horký, hned mixujeme, rychle tuhne.
Pozor! Pokud by vám karamel přešel až do tmavé barvy a nehezky smrděl, udělejte ho znovu, zničili byste si omáčku, byla by hořká, to se ale stane jen když ho přepálíte, nemícháte, zapomenete na něj...
- Omáčku ochutnáme, můžeme dosolit, přidat ocet.

převzato z mimibazar.cz