Chodské koláče

Ingredince:

těsto:

40 g droždí, 100 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 2 vejce, 1 žloutek, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 1 lžíce rumu, 100 g másla

Na tvarohovou náplň:

250 g měkkého tvarohu, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku, špetka strouhané citronové kůry

Na povidlovou náplň:

250 g švestkových povidel, 2 lžíce rumu, 50 g piškotů, 1 skořicový cukr

Na marmeládovou náplň:

120 g rybízové marmelády, 2 lžíce cukru, 1 lžíce vody

Na makovou náplň:

100 g mletého máku, 125 ml mléka, 40 g cukru, 1 vanilkový cukr, 10 g piškotových drobečků

Na ořechovou náplň:

asi 80 ml vody, 100 g cukru krupice, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, špetka strouhané citronové kůry, 1 lžíce rumu

Na ozdobení:

oloupané mandle, ořechy

Postup:

Z rozdrobeného droždí, lžíce krupicového cukru, dvou lžic mouky a pěti lžic vlažného mléka připravte kvásek, který nechte na teplém místě vykynout, přibližně 5-10 minut. Do mísy prosijte zbylou mouku. Přidejte jedno vejce, žloutek, zbytek cukru krupice, vanilkový cukr a špetku soli. Přilijte vzešlý kvásek a vařečkou promíchejte. Ochuťte rumem a zbylým mlékem zadělejte vláčné těsto. Nakonec zapracujte rozpuštěné vlažné máslo. Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Mezitím připravte náplně. Na tvarohovou utřeme tvaroh s veškerým cukrem, pudinkovým práškem a citronovou kůrou. Na povidlovou rozmíchejte povidla s rumem, přidejte nastrouhané piškoty a ochuťte skořicovým cukrem. Marmeládu zase důkladně promíchejte s cukrem a vodou. Na makovou náplň svařte mák s mlékem a veškerým cukrem. Po vychladnutí vmíchejte piškotové drobečky. Na ořechovou svařte vodu s cukrem krupicí, vmíchejte mleté ořechy, vanilkový cukr a kůru. Můžete dochutit rumem. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, každou rozválejte a vytvarujte dva koláče se zvýšeným okrajem. Potřete je rozšlehaným zbylým vejcem. Na koláče nastříkejte připravené náplně a ozdobteje mandlemi i ořechy. Pečte vevyhřáté troubě při 180°C,asi 40 minut.