Vánoční bramborový salát

 

Ingredience:

3 kg brambor „Keřkovské rohlíčky“ z Vysočiny (salátové)
1 sklenice tatarky Poličanka (250 ml) 
2 sklenice tradiční české majonézy Poličanka (250 ml)
6 ks vajec uvařených na tvrdo
1 plechovka sterilizovaného hrášku Bonduelle (340 g)
1 plechovka sterilizované kukuřice Bonduelle (340 g)
4 větší domácí sterilizované okurky
2 velké mrkve
1 velká žlutá cibule
3 sterilizované červené kapie
20 dkg kvalitní šunky - krájené (nejlépe od kosti)
1 dl láku ze sterilizované kapie 
1 dl láku ze sterilizovaných okurek
sůl, pepř

Postup:

Do velkého hrnce dáme vařit do vody umyté brambory ve slupce. Brambory by měli být přibližně stejně velké, aby se uvařili všechny stejně do měkka. V rámci úspory času dáme do stejného hrnce uvařit i mrkve a vejce. Jakmile píchnutím do brambor zjistíme, že jsou již uvařeny, slijeme vodu a brambory necháme vychladnout. Po vychladnutí brambory oloupeme a přes drátěné kolečko protlačíme na hranolky. Uvařené mrkve oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Uvařená vejce na tvrdo po ochlazení oloupeme a přes stejné drátěné kolečko jako brambory protlačíme, čímž se nám z nich vytvoří drobné kostičky. Cibuli nakrájíme na velmi jemno, dáme do sítka a spaříme vařící vodou z konvice, čímž ztratí cibule palčivost, ale zůstane příjemně křupavá. Sterilované okurky a kapie taktéž pokrájíme na kostičky. Plátky šunky nakrájíme na krátké nudličky. Do „mega“ velké mísy dáme nakrájené připravené suroviny, kromě brambor. Přidáme všechnu majonézu, tatarku, lák z kapie a okurek. Vše dobře promícháme a přidáme nakonec brambory. Přidáme sůl a pepř dle chuti. Následně za pomocí toho nejspolehlivějšího míchacího nástroje – rukou promícháme tak, aby nám vznikla vynikající lahůdka, která je nenahraditelná zejména u štědrovečerního stolu, ale i při rodinných oslavách.

převzato z toprecepty.cz