Krémová česnečka

 

Ingredience:

1,5l voda, 2-3 kostky bujonu (lze použít silný domácí vývar), 1/2 paličky česneku, 1/2 l smetany (10%), 1/2 až 3/4 starší bílé bagety (nastrouhané), sůl pepř, 2 pl hl. mouky, trochu mouky na jíšku (může se stát, že nebude potřeba, záleží na množství bagety)
na ozdobení opečenou slaninku či krutony

Postup:

Na troše másla opražíme 1/3 z nastrouhaného množství bagety, zalijeme horkou vodou (vývarem), dáme bujon (při použití vývaru se už nedává), prolisujeme česnek, pokud máme hodně silný, nemusího být tolik a dosypeme zbytek bagety, chvilku necháme nasáknout a pak rozmixujeme. Za stálého míchání vlejeme smetanu, osolíme a opepříme, necháme projít varem, ale pozor, smetana má tendenci pěnit, tak ať vám nevyletí pěna po kuchyni. Pokud je česnek moc cítit, dáme trochu másla či smetany, tím trochu srazíme chuť, podáváme horkou nejlépe v chlebu.

Poznámka

RADA: 
1) podávejte v malém bílém chlebu (odkrojte vršek, vydlabejte střídku, můžete použít při přípravě)
2) nedělejte ji den dopředu, není dobrá, česnek vyprchá, čím čerstvější, tím chutnější.

převzato z toprecepty.cz