Pařížské jahodové řezy

Ingredience:

Těsto: 20 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1 dcl oleje, 1 dcl vlažné vody, 20 dkg hladké mouky Speciál, 1 kypřící prášek do pečiva. Krém: 1uvarené salko na karamel, 250 g másla, 100 g moučkového cukru. Na pařížskou šlehačku: 500 ml šlehačky 100 g čokolády na vaření. Navíc jahodový džem, jahody.

Postup:

Den předem si uvaříme salko (vařila jsem ho více než dvě hodiny). Připravíme si i pařížskou šlehačku - šlehačkové smetany dáme vařit, přidáme nalámané čokoládu a necháme přejít varem. Necháme vychladnout a dáme ji do lednice.
Moučkový cukr, vanilkový cukr a 4 žloutky utřeme do pěny. Přidáme olej, vlažnou vodu a mouku, v níž jsme rozmíchali prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme k ostatním surovinám. Důkladně, ale jemně utřeme a vylijeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme na 180 C. Po upečení korpus natřeme džemem. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, postupně přidáváme uvařené salko. Krém natřeme na džemem potřenou piškot. Na krém hustě poklademe jahody - já jsem použila jahodový kompot. Na jahody natřeme pařížskou šlehačku - vychladlou směs řádně vyšleháme. Dáme ztuhnout do chladu. Vrch můžeme ozdobit strouhanou čokoládou a kousky jahod.

 

 

 

převzato z mimibazaru