Jahodové kostky s bílou čokoládou

 

Ingredience:

těsto: 6 vajec, 200g moučkového cukru, 6 lžic vody, 1 lžíce oleje, 30g kakaa, 170g polohrubé mouky čokoládová pěna: 300g bílé čokolády, 400g husté zakysané smetany (já dala 18%), 200ml smetany na šlehání, 20g prášková želatina čirá, 150ml vody, (moučkový cukr dle chuti) čerstvé jahody řídký jahodový džem na potření plech na pečení 40x29cm vysoký 4cm 




 

Postup:

Vyšleháme si bílky. V druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem, do kterých po lžících přidávám vodu a olej, pak do nich zamícháme mouku a kakao a nakonec přidám vyšlehanou bílky a ručně jemným obracením opatrně smícháme. Upeču na vymaštěném a hrubou moukou vysypaném plechu. Já jsem pekla na 180 ° asi 25 minut. Každá trouba peče jinak - řiďte se svou troubou. Nechám vychladnout. Namažu tenoulinkou vrstvu řídkého džemu a naskládáme na půlky poprekrajované jahody a zalijeme čokoládovou pěnou. Dám do lednice dobře vychladit, nejlépe přes noc. Krájet až po ztuhnutí. Čokoládová pěna: Dám nabobtnat želatinu do 150ml vody alespoň na 30 min. Vyšleháme smetanu a odložím ji do chladničky. V hluboké misce, nebo hrnci si rozpustíme nad parou čokoládu (nevařit - pouze rozpustit!). Pak si zahřejeme nabobtnanú želatinu, tak aby byla tekutá (nevariť!) a zašleháme ji šlehačem do teplé čokolády, pak zašleháme zakysanou smetanu a nakonec vyšlehané šlehačky z chladničky a vše spolu dobře prošleháme. Ochutnáme a když třeba tak ještě dosladíme. Já jsem vůbec nesladila, protože bílá čokoláda byla na můj vkus sladká až velmi. Jahody doporučuji spíše menší, pokud dáte velmi velké, budou "vykukovat" z čoko-pěny, což samozřejmě nevadí, jen zákusek už nebude vypadat tak pěkně. Já jsem na tuto velikost plechu dala přibližně 1 kg jahod. Piškotový korpus si můžete udělat i jiný podle svého ověřeného receptu, jen nesmí být velmi vysoký aby se vám tam vešly jahody i s krémem. 

převzato z toprecepty.cz