Jablečný zákusek

 

Ingredience:

4 vejce, 200g moučkového cukru, 4 polévkové lžíce vody, 200g polohrubé mouky, 1 čajová lžička prášku do pečiva 1,3 kg očištěných a oloupaných jablek, 150 - 200ml vody, křišťálový cukr podle kyselosti jablek, 4 vanilkové pudinky + 200 ml vody 1 šlehačka v prášku (slazená) + studené mléko podle návodu na šlehačce, 400g hustá zakysaná smetana (nejlepší je 18%), 2 ks vanilkový cukr 2x20g řídký džem na potření piškoty (nemusí být) čokoláda na dozdobení 
 

Postup:

Jako první si vyšleháme bílky, pak vyšleháme žloutky s cukrem, do kterých přidávám po lžících vodu a nakonec mouku s práškem do pečiva. Ručně zlehka přimícháme do tuha ušlehané bílky. Peču na vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu. Po upečení nechám vychladnout a pak namažu velmi natenučko džemem (můžete vynechat). 
Jablka očistím a oloupeme, nakrájíme na menší kousky, dám do hrnce, podlijeme vodou, osladíme (podle toho, jaké kyselé jablíčka mám) a uvařím do měkka. Nechám trochu povychladnúť a tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši. Dám zpět na sporák a zahřejeme.Pudinkové prášky rozmícháme ve vodě a za stálého míchání přilijeme k jablečného pyré.Uvařím jablkový pudink (třeba stále míchat) a ještě horký ho namažu na piškot. Nechám dobře vychladnout a dám do lednice. 
Udělám si šlehačku v prášku přesně podle návodu, který je na obalu. Kyselé smetany vymícháme z vanilkovým cukrem a zlehka ručně smícháme s práškovou šlehačkou. Namažu na dobře vychladlý jablečný pudink (nedávejte šlehačku na teplý pudink, rozteče se).Pokud máte neslazenou šlehačku (i takovou jsem už viděla) tak přidejte trochu cukru do zakysané smetany spolu z vanilky. Můžete pocákáme rozehřátou čokoládou (ne horkou) nebo jen posypat nastrouhanou čokoládou. Celý zákusek dám dobře vychladit do lednice a krájet na kostky. 
Namísto vanilkového pudinku můžete dát i čokoládový nebo kakaový a budete mít úplně jiný zákusek. Moje dcera má čokoládovou verzi dokonce raději než vanilkovou.

převzato z toprecepty.cz