Panna cotta s karamelovou omáčkou a ovocem

Ingredience:

 

500 ml šlehačky
50 g cukru
1/2 vanilkového lusku, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
3 lžičky práškové želatiny
45 ml studené vody

karamelová omáčka: 
1/2 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku šlehačky
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu

čerstvé ovoce - borůvky, maliny, ostružiny nebo jahody

Postup

1) Šlehačku s cukrem dáme ohřát dokud se cukr nerozpustí. Potom přidáme vanilkový extrakt. (Nebo lusk, který vyškrábeme a spolu s luskem dáme do ohřáté smetany a necháme 30 minut odležet. Poté vyndáme lusk a smetanu znovu ohřejeme a odstavíme.)
2) Do hrníčku dáme studenou vodu a dáme do ní želatinu. Necháme 5- 10 minut stát.
3) Vodu s želatinou pak nalijeme do smetany a asi 2 minuty mícháme.
4) SMěs nalijeme do misek a dáme chladit na alespoň 4 hodiny. 

Omáčka: 1) Hnědý cukr se smetanou ohřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Poté odstavíme a přidáme extrakt a skořici a necháme vychladnout. Vychladlou omáčkou pak poléváme vychladlou panna cottu

převzato z toprecepty.cz