Jablkový dort s krémem z mascarpone a vaječného likéru

 

Ingredience:

Korpus: 3 vejce, 90g krystalového cukru, 3 lžíce oleje, 70g hladké mouky, 20g kakaa, špetka perníkového koření (nedávejte kypřící prášek do perníku!) 
Jablečný pudink: 1kg očištěných a oloupaných jablek, 100g cukr krystal (nebo podle chuti), 100ml vody na podlití, 2 vanilkové pudinky (2x37g) + 200ml vody 
Krém: 250g mascarpone, 1 vanilkový cukr (20g), 1-2 lžíce moučkového cukru, 5-6 lžic vaječného likéru, 250ml smetany na šlehání, ztužovač šlehačky 
Šlehačka: 2 x 200ml smetana na šlehání + ztužovač + 1 vanilkový cukr (20g) nebo 150ml Creme Patisserie (je to přislazená rostlinná šlehačka, která při šlehání ztrojnásobí svůj objem)

Postup:

Korpus: pekla jsem v otevírací formě o průměru 26cm. Do formy zasekne papír na pečení, smažu ji olejem a dno formy poprášíme hrubou moukou. Bílků vyšleháme do tuha, pak za stálého šlehání po lžících přidávám cukr a dobře spolu prošleháme. Potom snížím otáčky a za stálého pomalého šlehání přidáváme po jednom žloutky střídavě s olejem. Nakonec už jen ručně velmi zlehka přimícháme prosátou mouku s kakaem a perníkové koření. Pekla jsem na 175 ° asi 20 minut (řiďte se svojí troubou - každá trouba peče jinak). Korpus nechám vychladnout ve formě, pak formu otevřu, korpus opatrně vyberu a dám z něj pryč papír na pečení. Formu umyji, vyměním pečící papír za čistý a korpus vrátím zpět do formy. 
Jablečný pudink: Jablka očistím, oloupeme, odvážím a nakrájíme na menší kousky. Přidám cukr, podlijeme vodou a uvařím do měkka. Nevadí, pokud se trochu rozvaří. Pokud se nerozvaří, tak jejich jemně rozšťuchám vařečkou tak, aby v pudinku zůstaly i menší kousky jablek. Pudinkové prášky rozmícháme ve vodě a za stálého míchání přiléváme do vroucího jablečného pyré (třeba opravdu dobře míchat, puding rychle houstne). Horký uvařený pudink nechám pár minut povychladnúť (aby nebyl úplně vařící) a potom ho nalijeme na vychladlý korpus. Nechám vychladnout a dám do lednice. Na vychladlý pudink namažu krém z mascarpone. 
Krém: Ušleháme šlehačku se ztužovačem a vanilkovým cukrem. Mascarpone smícháme ručně s moučkovým cukrem a vaječným likérem. Tuto směs pak přidávám po lžících do šlehané smetany a vše spolu (ručně) jemně smícháme. Opatrně namažu na vychladlý jablečný pudink a dám do lednice, nejlépe z večera do rána. Těsně před servírováním dort vyberu z formy. Tenkým nožem projdu opatrně kolem celého obvodu, formu otevřu a dort vyberu a ozdobíme. 
Šlehačka: Dort vyberu z formy, přeložím ji na podnos a Ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a perličkami (není nutné). Pokud máte velmi kyselá jablka, můžete dát do jablečného pudinku více cukru. Rovněž v krému z mascarpone a vaječného likéru si můžete množství cukru upravit podle své chuti. Perníkové koření můžete vynechat a budete mít jen kakaový korpus. Do středu jablečného pudinku můžete ještě naskládat kulaté dětské piškoty (já jsem teď nedávala). Na korpus nalijte polovinu horkého jablečného pudinku, napěchujeme piškoty a rozetřete zbytek pudinku. Nebo si můžete jablečný pudink udělat jen z poloviční dávky, dort bude nižší. Šlehačku nemusíte dávat na celý dort, stačí ji dát při servírování každému na ukrojený kousek dortu, dle chuti. Pokud víte, že dort rozkrájíte na jedno posezení, nemusíte dávat do šlehačky ztužovač. 

převzato z toprecepty.cz