Čokoládovo-tvarohový dort

 

Ingredience:

Korpus:
5ks vejce
150g cukr krupice
150g polohrubá mouka
1PL prášek do pečiva
20g kakao
50g čokoláda na vaření
tuk a mouka na vymazání formy
pikantní marmeláda (rybízová, višňová) 
rum 


Krém:
500g polotučný tvaroh
200g čokoláda 
2ks vanilkový cukr
100g máslo
4PL smetana
3PL rum

Postup:

Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh. 50g čokolády rozehřejeme ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme se žloutky do pěny. Opatrně přimícháme sníh z bílků a lehce vmícháme prosetou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Hotové těsto vlijeme do dortové formy, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 160o C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnou a opatrně vyklopíme.
Zbylou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a za stálého míchání spojíme se smetanou a rumem. V míse vyšleháme máslo s vanilkovým cukrem a tvarohem v hladký krém, do kterého postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu.
Korpus vodorovně rozkrojíme, oba díly prolijeme rumem. Na spodní díl natřeme 2/3 krému, na horní díl marmeládu a přiklopíme. Povrch dortu potřeme zbylým krémem a necháme proležet. Dále zdobíme podle vlastní fantazie , můžeme dozdobit trochou krému nebo použít pařížskou šlehačku a nebo celý dort posypat nastrouhanou čokoládou.

Poznámka:

S čokoládou opatrně nesmí být moc teplá, aby se krém nesrazil. V případě, že se stane stačí nádobu, v které krém šleháte na chvíli ponořit do teplé vody a znovu vyšlehat.

převzato z toprecepty.cz