Domácí křupavý kmínový chléb

Ingredience:

330ml vlažné vody, 1 lžíce (jablečného) octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 vrchovatá ČL soli, 250g hladké mouky, 350g celozrnné mouky (dávám půl na půl žitnou s pšeničnou, anebo žitnou se špaldovou, anebo prostě nějakou, jaká je zrovna doma - používám "celozrnné jemně mleté" Bio mouky z Alberta), 3-4 lžičky kmína (prostě sypnu hrstičku), 2 lžičky (třtinového) cukru, 1 vrchovatá lžička sušeného droždí

Postup:

1. Do nádoby DP dát suroviny v pořadí, jak jsou uvedeny, zapnout program těsto. Můj trvá hodinu a půl, ale pak ještě nechám těsto kynout dál, až vyplní nádobu.
2. Na pomoučeném vále uválet bochánek, přendat na plech vyložený pečicím papírem a nechat ještě kynout (když se to šupne do trouby hned, tak chleba po obvodu praskne, jako se to stalo mi, protože už jsem holt neměla čas - ale chuťově to samozřejmě nevadí).
3. Bochánek pomašlovat posolenou vodou (cca 2 špetky na 1 dcl vody) a ještě pokmínovat.
4. Péct na 150 stupňů cca hodinu. Po půl hodině pečení a ještě úplně na konci jsem znova potřela chleba slanou vodou, kůrka je pak moc dobrá.

Pozn. Převzato z mimibazaru-Lenka H.