Masové knedlíčky v houbové omáčce

 

Ingredience:

Směs na masové knedlíčky:
500 g libového mletého masa (hovězí+vepřové)
1 vejce
½ lžičky sladké mleté papriky
4 lžíce mléka
sůl, pepř, příp. koření na mleté maso
strouhanka na zahuštění
1 lžíce nasekané petrželové nati
2 lžíce másla a olivový olej na smažení

Omáčka:
150 g nakrájených hub (dá se nahradit žampiony, ale přidat lžičku sušeného houbového koření!, ale houby jsou houby)
1 střední cibule
oliv.olej na pánev
300 ml silného hovězího vývaru
1 lžička mouky

½ šlehačky+ ½ lžičky citronové šťávy nebo jen ½ zakysané smetany
(co kdo raději používá)

Příloha: 
těstoviny/špecle pro 4 osoby, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžíce čerstvé strouhanky, 2 lžíce másla

Postup:

1. Z uvedených surovin vymícháme masovou směs a vytvarujeme knedlíčky (v průměru asi 4cm). Na rozpuštěném másle+olivovém oleji opečeme knedlíčky ze všech stran (trvá to 4-5 minut). Vyndáme okapat a udržujeme v teple.
2. Na oliv.oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme houby, trochu podlijeme vodou a asi 5 min.podusíme – občas promícháme. Přidáme hovězí vývar a masové knedlíčky.
Odkryté dusíme asi 15 minut, omáčka se částečně vydusí (pokud jste omáčkoví, podlijeme trochou vody), potom smícháme trochu teplé omáčky+studené vody a řádně zamícháme lžičku mouky. Vše vlijeme do kastrolu a dusíme dalších 10 minut. Občas lehce promícháme, omáčka bude houstnout, tak ať se nepřichytne ke dnu.
3. Mezitím si uvaříme těstoviny v osolené vodě. Na pánvi na rozehřátém másle smícháme strouhanku a kmín a chvilku osmahneme, aby se vůně kmínu uvolnila, vsypeme těstoviny a vše promícháme.
4. Dohotovení: Masové kuličky vyndáme, do omáčky již na slabém plameni pomalu vlijeme smetanu, zakápneme citron.šťávou, případně dochutíme solí. Prohřejeme a můžeme servírovat.
Na talíř naservírujeme masové knedlíčky, zalijeme omáčkou a nahoru posypeme těstovinami.

Poznámka:

Recept pochází z Bavorska, ale místo těstovin bavoráci servírují jejich oblíbené spätzle.
Z nedostatku času jsem nahradila těstovinami, ale recept na spätzle přidám pro případné zájemce:
Nejdříve si nachystáme vařit osolenou vodu.
2 hrnky polohrubé mouky, 2 lehce rozšlehaná vejce, ½ hrnku mléka, sůl, pepř.
Mouku se solí smícháme v míse, uděláme jamku a vlijeme dovnitř rozšlehaná vejce s mlékem. Vařečkou vše pomalu promícháme až dohladka.
Těsto prolisujeme přes cedník na noky do vroucí vody, chvíli povaříme, jakmile vyplavou, jsou hotové.
Kmínové nudle dodají celému pokrmu šmrnc a doporučuje se zapíjet dobře vychlazeným pivkem.

převzato z toprecepty.cz