Bramborové vějířky s česnekem a slaninkou

Ingredience:

4 velké brambory
4 stroužky česneku
200 g anglické slaniny
máslo nebo olivový olej
4 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
pepř
sůl

Postup:

Brambory neloupeme, ale velmi dobře umyjeme (kartáčkem). Najdeme jim takovou polohu, aby stály nebo jim trochu seřízneme jednu stranu kvůli stabilitě. Podélně je hluboce nakrájíme asi v půlcentimetrových odstupech, ale nedokrojíme, aby držely pohromadě (můžeme si pomoct špízovou jehlou, kterou příčně propíchneme bramboru ve výšce asi 1 cm od podložky - při nařezávání se o ni nůž zastaví).
Česnek oloupeme a podélně nakrájíme na tenké plátky, slaninu, pokud ji máme vcelku, na plátky.
Do každého zářezu vtiskneme plátek česneku a část plátku slaniny. Brambory osolíme, opepříme a potřeme olejem nebo rozehřátým máslem. Vložíme je do vymazané zapékací misky a do trouby rozehřáté na 200°C. Pečeme asi 45 minut, podle druhu trouby a především podle velikosti brambor. Změknutí brambor otestujeme kovovou jehlou.
5 minut před dopečením posypeme brambory strouhaným parmazánem.