Uzený vývar s Pražským svítkem

 

Ingredience:

1 kg uzeného masa
bobkové listy
2 ks nového koření
6 ks pepře

Svítek :
2 ks rohlíků
2 vejce
50 g másla
100 g uzeného masa nebo šunky
2 lžíce hrášku / měla jsme z konzervy, mražený nebo čerstvý předem povaříme /
100 ml mléka
sůl
kousek másla na vymazání formy a moouka na její vysypání.

Postup:

Do většího hrnce dáme vařit vodu, přidáme koření, vložíme uzené maso a vaříme doměkka. Vývar by byl silnější, kdybychom maso dali do studené vody, ale uzené, které budeme konzumovat např. s čočkou, by ztratilo velkou část své chuti.
Na přípravu svítku pokrájíme dva rohlíky, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát. V míse utřeme máslo, přidáme vymačkané rohlíky, žloutky, drobné kostičky masa a hrášek, osolíme a vše promícháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do připravené směsi. Dáme do vymazané a moukou vysypané formy / použila jsem kulatou na koláč /a pečeme na 180°C cca 10 minut. 
Necháme trochu zchladnout a nakrájíme na proužky.
Polévku rozdělíme na talíře, do každého vložíme svítek a hustě posypeme petrželkou.

převzato z toprecepty.cz