Chlebový závin *****

 POTŘEBNÉ PŘÍSADY

 500 g hladké mouky T 650, 300 ml vody, 20 g droždí, 1 lžička soli, 3 PL olivového oleje. Náplň: 2 ks mazzarelly, 3 stroužky česneku, černé nebo zelené olivy, slaniny, bazalka, rozmarýn ... 

POSTUP PŘÍPRAVY

 Do 200 ml teplé vody dáme 1 lžičku cukru a droždí, necháme vzejít kvásek.Do misky si prosejeme mouku, přidáme sůl, olej, kvásek a zbylou vodu.Nejdřív v misce vše spolu smícháme a pak na desce mícháme asi 10 min. - Jak chleba.když je třeba podsypávame si po trošce přes sítko mouku.Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, vrátíme ho zpět do misky, přikryjeme a dáme na teplé místo kynout 1 hod a podle potřeby i více - pokud nám těsto nezdvojnásobí svůj objem.Po vykynutí těsto přendáme na dobře pomoučený vál, válečkem z těsta vytvarujeme obdélník.Poukladáme na kostičky pokrájenou mozzarella, slaninu, prolisovaný česnek, olivy ....... posypeme bazalkou, rozmarýnem a já jsem to zakápla ještě olivovým olejom.Můžete si přidat leccos - podle vaší chuti.těsto srolujeme, ale ne příliš napevno.Spoj by měl být na spodu.Závin přeneseme na plech, já mám teflonovou podložku, kdo nemá, tak dá na plech potřený olejem.Necháme ještě chvíli podkynout, zhruba 20 min. Potom ho potřeme slanou vodou a uděláme špejlí díry, můžeme ještě posypat bylinkami.Zapneme troubu a ve vyhrietej pečeme asi 30 min. na 200 * C a pak 25-30 min na 170 * C. Po upečený závin potřeme olivovým olejem, nebo slanou vodou, přeložíme na mřížku a necháme vychladnout. Plnku si také udělejte podle své fantazii a chuti.Závin je ideální k vínečku

převzato z mimibazar.sk