Punčový řez
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na bílé pláty: 2 x 4 vajíčka, 4 PL teplé vody, vanilkový cukr, 4 PL krystalového cukru, 4 PL polohrubé mouky, 1/2 vanilkového pudinku, na 4 vajíčka 1 lžičku prdopeč. Na růžový plát: 6 vajíček, 6 PL teplé vody, 6 PL krystalového cukru, 6 PL polohrubé mouky, 1 jahodový nebo malinový pudink, trošičku červené potr.. barvy. Rybízový džem, rum, sirup, tuhý ovocný čaj. 2 cukrové polevy dr. Oetkar.
POSTUP PŘÍPRAVY
Pláty: nejprve si mixérem utřeme žloutky s cukrem as vanilkovým cukrem, během mixování přidáváme vodu pak mouku a nakonec puding - toto všechno můžeme stále mixérem. Potom si umícháme tuhý sníh a už jen jemně zlehka vmícháme do pudinkové hmoty. Už jen vařečkou! neboť by Vám těsto spadlo a bylo by obtížné .. Takto si připravíte všechny pláty. Já si peču bledé pláty najednou na teplotě přibližně 170 stupňů v horkovzdušné troubě, jeden na druhé mřížce a druhý na čtvrté mřížce přibližně 15 min. podle oka a podle potřeby. Ten červený peču klasicky ve středu trouby při stejné teplotě i přibližně stejný čas. Třeba si to odsledovat podle barvy. Dva bílé pláty si natřete jemně nakyslým džemem - nejlepší je rybízový. První bílý plát natřený džemem si položíte na pečící papír a na něj položíte hrubší červený plát. Připravíte si 0,5 l tuhého ovocného čaje. Na půl litru vody dám vyluhovat i 4 sáčky čaje. Přilijete rum podle chuti a sirup. Tímto sirupem nalijete červený plát. Pak na tento plát položíte druhý bílý plát džemovou stranou na červený plát. Takto nachystané pláty přikryjte dalším plechem a rovnoměrně zatižte alespoň na 12 hodin. Pak odstraňte plech a polijte cukrovou polevou. Píšu dvě, protože jedna je málo, řez by nebyl pěkný. měli byste průsvitné místa. Nechte dobře ztuhnout a nakrájejte. Krájejte pomalu a pozorně, abyste měli krásné úhledné řezy.
převzato z mimibazar.sk