Punčové řezy pro začátečníky

 

Ingredience

hnědé těsto: 250 g hery, 5 vajec, 250 g hladké mouky, 250 g krystalového cukru, 2 lžíce kakaového prášku, 1/2 prášku do pečiva, 1/3 vanilkového pudinkového prášku
růžové těsto: 250 g hery, 5 vajec, 250 g krystalového cukru, 250 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1/3 vanilkového pudinkového prášku, trochu růžového potravinářského barviva
světlé těsto: 250 g hery, 5 vajec, 250 g krystalového cukru, 250 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1/3 vanilkového pudinkového prášku
lázeň: šťáva ze dvou pomerančů, 250 ml rumu, 250 ml vody, 1 sklenice rybízové nebo višňové marmelády (cca 300 ml), 1/2 lžičky punčové tresti
poleva: 700 g moučkového cukru, 6 lžic horké vody, 6 lžic rumu, 2 lžíce oleje, 2 lžičky solamylu

Postup

1 a půl prášku do pečiva vysypeme a rozdělíme na tři stejné hromádky. Totéž uděláme se sáčkem vanilkového pudinku.
Heru s cukrem vyšleháme do pěny a po jednom zašleháme vejce. Vmícháme mouku smíchanou s jednou hromádkou prášku do pečiva a jednou hromádkou pudinkového prášku. V případě hnědého těsta vmícháme do mouky i prosáté kakao. Při přípravě růžového těsta barvivo vešleháme po posledním vejci.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečme (asi 12 minut při 200°C). Postupně vyrobíme všechny tři pláty. Kdo k tomu má všechno potřebné, může udělat všechno těsto naráz, rozdělit na třetiny, jednu obarvit kakaem a jednu na růžovo. 
Lázeň připravíme smícháním všech surovin ještě před pečením a rozlijeme na třetiny.
První horký plát vyklopíme na desku vzhůru nohama a hned ještě horký polijeme třetinou lázně. Druhý plát okamžitě po upečení překlopíme na první, též vzhůru nohama, a ihned polijeme další třetinou. Totéž uděláme se třetím plátem. Na horní politý plát položíme desku nebo plech a zatížíme několika kilogramy mouky (cukru, ...). Necháme zatížené do úplného vychladnutí (minimálně dvě hodiny). 
Z vychladlých řezů odkrojíme nevzhledné okraje. Zbytek rozkrojíme podélně na tři nebo čtyři stejně široké pruhy a každý potřeme shora a z boku polevou.
Polevu připravíme tak, že všechny suroviny dáme do misky a utřeme dohladka. 
Po ztuhnutí polevy můžemem řezy pocákat rozpuštěnou čokoládou nebo ozdobit libovolně jinak.

převzato z mamincinyrecepty.cz