Kynuté rohlíčky s tvarohem

Ingredience:

Suroviny na celou dávku: (tj. 64 ks) 1kg polohrubé mouky, 1/2 l teplého mléka, 1 sušené droždí, 1/2 Hery (rozpuštěné), 1 prášek do pečiva, 3 lžíce cukru krupice, špetka soli. Pozn.: Místo sušeného droždí a prášku do pečiva můžeme použít 1 kostku droždí (42g). Dnes jsem dělala z něj a rohlíčky jsou vynikající!!! Poloviční dávka: (tj. asi 32 ks) 500 g polohrubé mouky, 250 ml teplého mléka, půlka sušeného droždí, 1/4 Hery - rozpuštěné, 1/2 prášku do pečiva, 2 lžíce cukru krupice, špetka soli. Anebo půl kostky droždí (tj. 21g) místo sušeného droždí a prdopeče.

Postup:

Do mísy si dáme teplé mléko, do něj nadrobíme droždí a přidáme lžíci cukru. Necháme na nějakém teplém místě a počkáme, až vzejde kvásek. Poznáme to tak, že směs nabude na objemu a bude to takové hezky napěněné. Podle toho, jak na pečení spěchám nechám pracovat buď půl hodiny nebo i trochu déle.

Mezitím si proseju do větší mísy mouku, do ní zamíchám zbytek cukru a špetku soli. V kastrůlku si opatrně rozpustíme Heru a necháme malinko schládnout.
Když vzejde kvásek, přiliju ho do směsi mouky, cukru a soli a zamíchám. Poté přidám mírně vychladlou Heru a vše si propracuji do hmoty, která jakž takž drží pohromadě.

Odložím vařečku a vyklopím těsto na vál či linku a dál už propracuji rukama.  Po chvilince máme krásně spojené těstíčko, které vložíme zpátky do mísy a přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinku (klidně i déle, nic se neděje, když pozapomeneme) kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme buď na 8 či na 4 bochánky - podle toho, zda jsme začali pracovat z celé či z poloviční dávky. Každý ten bochánek trochu propracujeme a poté rozválíme dokulata opět na 8 dílů, jako když se krájí dort.
Zvolenou náplň položíme na širší stranu a srolujeme do rohlíčku.
Ten růžek potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se rohlíček nerozlepil.
Plníme tvarohovou náplní (tvaroh, vejce, cukr dle chuti, vanilkový cukr, případně u vaničkového tvarohu můžeme přidat půlku vanilkového pudinku či lžíci solamylu, aby tvaroh z rohlíčků nevytékal), džemem, povidly či nutellou, apod. - dle chuti.
Rohlíčky poklademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180° dozlatova.
Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru

Převzato z mimibazaru