Babiččin voňavý koláč

Ingredience:

Těsto:
• 200 g másla
• 200 g prášk.cukru
• 250 g hladké mouky
• 4 vejce
• ½ prášku do pečiva (dala jsem celý)
• 100 ml vaječného likéru
• 50 g hořké čokolády
• 500 g třešní/višní – nejlépe vypeckované
• špetka soli
• tuk+ hrubá mouka na plech

Krém:
• 250 g tučného tvarohu
• 250 g šlehačky (nejlépe od Ramy-drží hodně tvar)
• 1-2 lžíce cukru+1 vanilkový cukr

Postup:

Změklé máslo utřeme s cukrem a špetkou soli do jemné pěny.
Postupně zamícháme celá vejce a nakonec vaječný likér + postrouhanou hořkou čokoládu.
Přidáme přes síto hladkou mouku s práškem do pečiva.
Menší plech (použila jsem 40cmx24cm, ale pokud nechcete moc vysoký koláč, nebo ho nemáte, použijete normální plech) vymažeme tukem + vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem (je trochu tužší – viz foto).
Poklademe ovocem – ovoce nemáčíme v mouce, aby propadlo těstem…
Ovoce podle mne je lepší použít spíš kyselejší...
Pečeme při 170st. pozvolna cca 50min.- jakmile se okraje začnou odlepovat od plechu měl by být upečený – zkusíme špejlí do středu koláče, jestli se nelepí.
Potřeme silnější vrstvou krému – tj. tvaroh s cukry utřít a do něj opatrně zamíchat vyšlehanou šlehačku.
Ozdobíme každý podle svého (měla jsem mražené višně, tak jsem použila šťávu při rozmrazení s trochou malinového pudingu.

Poznámka:
Zdroj:časopis Tina/2009 - "Vaříme-chutě léta"