Šlehačková piškotová roláda

 

Ingredience:

Bílky 5 ks,
sůl špetka,
žloutky 5 ks,
cukr krupice 100g,
horká voda 2 lžíce,
mouka hrubá 80g,
kakao holandské 2 lžíce.

Smetana ke šlehání,
cukr moučka dle chuti,
čerstvé jahody,nebo jiné ovoce dle chuti.

Postup:

Připravíme si dvě vyšší mísy na šlehání.
Do jedné dáme bílky se špetkou soli,do druhé žloutky s cukrem,které lehce promícháme - cukr se nám tak částečně rozpustí a jde lépe šlehat do pěny.
Troubu si rozehřejeme na 190°C.
Bílky se solí vyšleháme do tuhého sněhu.Pak vyšleháme žloutky s cukrem a horkou! vodou do světlé pěny,a pomalu do nich přimíchává mouku smíchanou s kakaem a část bílkového sněhu - střídáme.Nakonec přidáme zbylý sníh z bílků a těsto už jen lehce obracíme,aby nám tzv.nespadlo.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem,urovnáme a dáme péct do vyhřáté trouby na 5 - 8 min.Při pečení se řídíme vlastním spotřebičem a můžeme před koncem pečení kontrolovat špejlí.Těsto se nesmí přepéct,protože by se pak lámalo a nešlo by zabalit.
Upečený horký plát i s papírem položíme na vlhkou utěrku,zavineme a dáme vychladnout.
Smetanu si s cukrem ušleháme do tuha a jahody si očistíme a nakrájíme na větší kousky.
Prochladlou roládu rozvineme a pomažeme 2/3 šlehačky.Posypeme jahodami a zavineme.Přitom sundaváme opatrně ze spodní strany plátu pečící papír.Zbylou šlehačkou pomažeme roládu z vrchní strany a dozdobíme.
Roládu necháme chvíli v chladu odležet,aby se nám krásně propojili chutě a vůně.

převzato z toprecepty.cz