Citronový koláč

Ingredience:

 Těsto:

200 g hladké mouky, 30 g krystalového cukru, 160 g Hery , 1-2 polévkové lžíce studené vody, Hera na vymazání formy

Náplň:

4 vejce, 100 g krystalového cukru, 200 ml smetany na vaření, nastrouhaná kůra ze 2 citronů, 12 polévkových lžic citronové šťávy

 Postup:

 Utřeme mouku a cukr s nakrájenou Herou, přidáme trochu studené vody a vypracujeme těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme 30 minut v ledničce. Formu na koláč o průměru 24 cm s nízkým okrajem (můžeme používat i klasickou formu na dort) vymažeme Herou a vložíme do ní těsto. Můžeme ho předtím vyválet, aby mělo rovnoměrnou tloušťku a lépe se s ním pracovalo. Povrch těsta propícháme vidličkou a předpečeme v předehřáté troubě při 180 ° C - 15 minut. Mezitím připravíme krém: elektrickým šlehačem vyšleháme pěnu z vajec a cukru. Do vzniklé pěny přilijeme smetanu a prošleháme. Přimícháme nastrouhanou citronovou kůru a po lžících přiléváme citrónovou šťávu. Krém nalijeme na předpečené těsto a rovnoměrně rozetřeme. Koláč dáme zpět do trouby a dozlatova pečeme při stejné teplotě ještě 20 - 25 minut.

převzato z mimibazar.sk