Banánový zákusek  s čokoládovou pěnou

Ingredience:

 

piškotový korpus: 6 vajec, 6 polévkových lžic práškového cukru, 6 lžic polohrubé moukyčokoládová pěna: 300g kvalitní čokolády (200g hořká + 100g mléčná) 500g hustý bílý smetanový jogurt nebo hustá kysaná smetana 1 smetana na šlehání (200 - 250ml) 2 ks vanilkový cukr (2x20g) moučkový cukr - dle chuti 1 prášková želatina 20g 150 ml vodybanány cca 12 - 15 ks podle velikosti řídký džem na potření plech na pečení 40x29cm vysoký 4cm 


Postup:

Vyšleháme si bílky, v druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem. Bílky přidám k žloutkem a ručně jejich jemným obracením spojím ze žloutky, přidám mouku a také ručně jemným obracením opatrně smícháme. Upeču na vymaštěném a hrubou moukou vysypaném plechu do světlehnědá. Nechám vychladnout. Vrchní vrstvu na piškoty oloupeme (pokud se dá, pokud ne, nechám tak) a namažu tenulinkú vrstvu řídkého džemu (můžete vynechat). Naskládáme poprekrajované banány řeznou stranou dolů (viz foto) a zalijeme čokoládovou pěnou. Dám do lednice dobře vychladit, nejlépe přes noc. Krájet až po ztuhnutí. Na talířku můžete ozdobit šlehačkou. 
Čokoládová pěna: Dám nabobtnat želatinu do 150ml vody alespoň na 30 min. Pak vyšleháme smetanu z vanilkovým cukrem a odložím ji do chladničky. V misce si utřeme jogurt s moučkovým cukrem. V hluboké misce (nebo hrnci) si rozpustíme nad parou čokoládu. Pak si zahřejeme nabobtnanú želatinu (nevariť!), tak aby byla tekutá a zašleháme ji šlehačem do teplé čokolády, pak přidám jogurt a dobře to vyšleháme.Ochutnáme a když třeba tak ještě dosladíme. Nakonec zašleháme vyšlehané šlehačky, která byla v chladničce. Tento zákusek nepatří mezi nejlevnější, dělám ho hlavně tehdy, když se mi podaří koupit banány za dobrou cenu. Na tento konkrétní zákusek, který je na foto jsem potřebovala 12 středně velkých banánů. Piškotový korpus je dost nízký. Můžete si upéct i vyšší podle svého oblíbeného receptu, jen pamatujte na to, aby se vám tam vešli i banány a krém. Poměr hořké a mléčné čokolády v krému si také můžete upravit podle své chuti. 

převzato z toprecepty.cz