Pruhovaný kakaový dort s medem,karamelem a pomeranči

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS NA ROLÁDU - CITRUSOVÝ KRÉM - POMERANČ NA ZDOBENÍ - ŠLEHAČKA NA POKRYTÍ - ČOKOLÍSTEČKY A DEKORAČNÍ PERLIČKY

POSTUP PŘÍPRAVY

ROLÁDA : 4 vejce, 120 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku, 2 lžíce vody

Žloutky třeme s poloviční dávkou cukru, postupně přidáme dvě lžíce téměř vařící vody a ušleháme hustou pěnu. Z bílků vyšleháme sníh (špetka soli) postupně vešleháme cukr, ušlehat dohusta a lehce vmíchat do žloutkové pěny, současně s moukou prosátou s kakaovým práškem. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v hodně vyhřáté troubě. Hned po upečení poprášit hladkou moukou (decentně) a obrátit na další pečící papír. Ten původní sundat až před plněním.

KRÉM: V původním receptu je 5 pomerančů, dělal jsem ze tří, též pomerančovou kúra, tu jsem vynechala.
šťáva z jednoho citronu, 3 lžíce cukru, 200 ml smetany na šlehání, 9 plátků želatiny - já použila želatinový prášek, spočítala jsem si objem tekutin a přidala podle něj. 2 žloutky

Pomeranče okrájejte ostrým nožem až na dužinu, následně oddělte dílky od přepážek a nakrájejte na kousky, tj. jsou zcela odblaněné! Zachyťte všechnu šťávu. Zvlášť nechte v 6 lžících šťávy, do které jste již přidali i tu citronovou bobtnat želatinu (nebo postupujte dle návodu želatinového prášku) 
Vyšlehejte dva žloutky ( dle mého se můžete obejít i bez nich) s cukrem do pěny, přidejte citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rezehřátou želatinu. Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní ušlehanou šlehačku. 
Tuhnoucí náplní potřete celý piškotový plát. Pak si ho rozměřte na čtyři dlouhé pruhy a ty ukrojte. Pozor! Ty, které rády měří od oka (jako já) budou v tomto případě potrestány prací navíc, tj. MĚŘTE A POČÍTEJTE.!
Mohou být i 3 pruhy, pak bude dort užší a vyšší. 
Naplněný plát nechte chvíli v chladu ztuhnout a pak jeden stočte jako roládu, umístěte do středu talíře a ostatní rolujte kolem až dosáhnete dortové podoby :-) Korpus nechte stažený pruhem alobalu, dá se i bez, 
ztuhnout a pak celý pokryjte šlehačkou

NA ZDOBENÍ:
Použila jsem 2 šlehačky + dva ztužovače. Boky jsem potírala jen jemně.


GLAZÍROVANÉ POMERANČE: 1pomeranč, 30 g másla, 2 lžíce cukru, 2 lžíce medu

Dobře omytý pomeranč i s kůrou nakrájet na tenounké půl plátky . V pánvi rozehřejte máslo, cukr a med a jakmile začne hmota karamelizovat přilejte trošičku vody, pomeranče vložte do vrocí lázně a restujte je z každé strany tak 3 minuty. Nechte vychladnout a nazdobte s nimi dort.


DOKONČENÍ - Celý dort jsem zdobicím sáčkem pokryla šlehačkou, následně použila stočené pomeranče
posypala čokokuličkami a jemně překořenila skořicí i přes talíř.
Doporučuji před pokrýváním dortu obložit talíř pečícím papírem, fólií no čímkoliv, co pak odstraníte a talíř bude čistý a úhledný.

převzato z mimibazar.cz