Ovocný dort s mascarpone krémem *****

Ingredience:

Těsto: vejce, horká voda, polohrubá mouka, cukr krystal

Krém: 2 x smetana ke šlehání, 2x mascarpone, cukr, ztužovač šlehačky

ovoce

POSTUP PŘÍPRAVY


Těsto: 1 vejce + 1 lžíce horké vody + 5dkg cukr krystal + 5 dkg polohrubá mouka. To je základní rovnice na vynikající piškotové těsto, i na buchtu atd atd. Dělám do dortové formy o průměru 26cm ze 6ti vajec a je to akorát velikostně na velké cukrářské piškoty, že se nemusí zařezávat.

Takže žloutky a horkou vodu ušleháme do tuhé hmoty. V druhé míse ušleháme bílky do tuha (nejde vyklopit) pak přidáváme postupně cukr a ještě došleháme do lesklé hmoty. Bílky přidáme do žloutků, promícháme zlehka a přidáváme postupně mouku, mícháme opatrně, aby byla hmota stále nadýchaná!

Formu vymazat, vysypat, nalít a pečeme cca 40min na 175 st. C. Po upečení hned vyklopit, nechat vychladnout. Řezat až za studena - nedrolí se.2x prokrojíme.

Krém: Ušlehat smetany se ztužovačem a mascarpone, osladit dle chuti