Šneci s jablky a mákem

 

Ingredience:

Těsto:
200g tvarohu
6PL mléka
8PL oleje
1 vejce
100g cukru
1 vanilkový cukr
sůl 
400g hladké mouky
1 bal. a 2ČL prášku do pečiva

Maková náplň:
250g mletého máku
75g másla
2PL medu
75g rozinek
1 vejce
3kapky esence s vůní hořkých mandlí

Jablečná náplň:
600g jablek
50g cukru
1 citron
1 rulička skořice
250ml vody

Poleva:
160g moučkového cukru
6PL rumu

Postup:

Jablka oloupeme nakrájíme na čtvrtky, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na dílky, přidáme cukr, kůru z citronu, skořici a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a několik minut povaříme, ale opatrně jablka se nesmějí rozpadat. Jablka vyjmeme lžící s otvory a necháme a necháme vychladnout.

Do horké tekutiny po jablkách vmícháme mák přivedeme k varu. Odstavíme a do máku vmícháme máslo, vejce, cukr, med, rozinky a mandlovou esenci. 

Do mísy dáme tvaroh, mléko, olej, cukr, vejce a špetku soli a vymícháme. Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva. Polovinu mouky přidáme do mísy s tvarohem a hněteme pak dáme na vál k mouce a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme obdélník asi 50x40 cm, natřeme makovou náplní, rozdělíme na ni dílky jablek a těsto od delší strany svineme. Ostrým nožem nakrájíme kolečka silná 1 ½ - 2 cm . Kolečka dáme na plech s pečícím papírem. Vložíme do trouby (já jsem pekla v horkovzdušné troubě na 200´C asi 15 minut) a upečeme. Ihned po upečení potřeme polevou utřenou z prosetého cukru s rumem.

převzato z toprecepty.cz